Activiteiten Thomas-More
  
:

Oudervertegenwoordiging

Oudervertegenwoordigers zijn er om de jeugdleden te vertegenwoordigen in de groepsraad. Elk lid moet namelijk op de één of andere manier toegang hebben tot de ledenvergadering (groepsraad). Dat kan volgens de wet op twee manieren: ze zijn allemaal onderdeel van de groepsraad óf er is een afvaardiging. Bij Scouting werken we met afvaardiging voor de jeugdleden.

Die afvaardiging wordt gekozen door de leden en úit de leden. Bij volwassenen gaat het er dus om dat één of meer van die leden daadwerkelijk mee praat of mee praten. Bij minderjarigen wordt die rol vervuld door hun wettelijke vertegenwoordigers, de ouders dus.

Een leidinggevende kan niet de afvaardiging voor de jeugdleden zijn, omdat hij zelf geen jeugdlid of ouder is. Daarop is één uitzondering: als de leidinggevende toevallig ook ouder is, kán hij of zij door de leden ook als afgevaardigde worden aangewezen. Houd in dat geval in de gaten dat die persoon twee petten op heeft: hij vertegenwoordigd zichzelf als leidinggevende, maar óók alle jeugdleden die hem hebben gekozen! En toch heeft hij maar één stem. Een moeilijke rol dus en daarom wordt dit ook afgeraden.

Binnen Scouting is er één vertegenwoordiger per leeftijdsgroep. Dit betekent dat de oudervertegenwoordiging uit vier personen bestaat.
Vertegenwoordiging van de Bevers van 5 tot 7 jaar
Vertegenwoordiging van de Kabouters en Welpen van 7 tot 10 jaar
Vertegenwoordiging van de Gidsen en Verkenners van 10 tot 14 jaar
Vertegenwoordiging van de Rowans en Sherpa’s van 14 tot 18 jaar

Omdat wij bij scouting Thomas-More het belangrijk vinden dat alle groepen een vertegenwoordiging heeft in de groepsraad, is er gekozen voor een vertegenwoordiger per speltak. Hiermee komt het totaal oudervertegenwoordigers op maximaal 6 personen.